Využitie krušpánu v záhrade

Využitie krušpánu v záhrade

Krušpán sa využíva v záhradách už celé tisícročia. Prvé zmienky o ňom nájdeme už v 4. tisícročí pred n. l., kedy sa využíval na strihanéživé ploty v Egyptských záhradách. Neskôr Rimania tiež využívali jeho jemnozrnné drevo na výrobu predmetov bežného použitia ako hrebene, písacie dosky, ale i rámy obrazov a hudobné nástroje. Keďže z týchto dôb nepoznáme žiadneho očitého svedka, môžeme si už len domýšľať, aké miesto krušpán zastával v krajinotvorbe ľudstva počas posledných šiestich tisícročí. Našťastie krušpán na rozdiel od Rimanov a faraónov prežil až dodnes a tak môžeme o jeho prednostiach nielen špekulovať, ale ich aj priamo využiť v našich záhradách.

Čo môžem od krušpánu očakávať?

Krušpán je neopadavý krík, preto zostáva počas celého roka bez výrazných zmien. Jeho kompaktný a symetrický tvar udeľujú krušpánu formálny vzhľad, ktorý bežne nachádza uplatnenie pri stredne vysokých živých plotoch, pri delení alebo lemovaní záhonov, ako rastlina zdôrazňujúca chodník či iné ohraničenie.

Formálnosť na jednej strane je pekne vyvážená variabilnosťou v tvare za pomoci nožníc. Strihanie a prerezávanie znáša veľmi dobre, ba niekedy si ho vyžaduje. Preto o výslednom tvare rastliny môže rozhodnúť skôr fantázia záhradníka ako samotná rastlina. Preto ho môžeme nájsť v záhrade versaillskej, bonsajovej, rozprávkovej, ale aj tej našej.

Rýchlosť rastu

Existuje mnoho kultivarov krušpánu, ktoré ponúkajú množstvo prirodzených tvarov (guľa, ovál, stĺp) a veľkostí od trpasličích kríčkov (menej ako 60cm v dospelosti) až po veľké kríky (asi 240cm i viac v dospelosti). Krušpán patrí k rastlinám s pomalou alebo stredne pomalou rýchlosťou rastu. Preto treba pri výsadbe mladých rastlín rátať s tým, že na požadovanú výšku rastliny si budeme musieť nejaký ten rok počkať. Na druhej strane si však našu krušpánovú výsadbu budú užívať i deti našich vnúčat. Vo väčšine prípadov sa rýchlosť rastu pohybuje v rozmedzí približne 7 až 15 cm za rok, pričom sú kultivary rastúce pomalšie i rýchlejšie. Veľkosť rastliny v dospelosti sa vzťahuje k rýchlosti rastu, takže pomaly rastúce kultivary bývajú menšieho vzrastu, zatiaľčo u vyšších kultivarov býva aj rýchlosť rastu o niečo vyššia. Samozrejme že rastový potenciál akéhokoľvek kultivaru bude ovplyvnený rastovými podmienkami.

Spoločná výsadba

V spoločnej výsadbe s inými rastlinami poskytuje krušpán farebný, tvarový a štrukturálny kontrast. Tmavozelená farba listov, vizuálne neutrálny okrúhly až oválny tvar listov a skvelá textúra lístia (malé lístky, vysoká hustota), zdôraznia kontrastné farby, tvary a textúry susediacich rastlín. Ak je pre výsadbu zvolená vhodná odroda (s ohľadom na podnebie, pôdu a slnečné aspekty) a umiestnenie, potom krušpán vyžaduje len minimálnu údržbu.

Krušpány sú veľmi užitočné a atraktívne záhradné, ale aj krajinné rastliny. Poznáme mnohé kultivary, ktoré môžu byť použité k rôznym funkciám. Avšak úspešné použitie krušpánu je závislé na výbere vhodného kultivaru, poskytnutí vhodnej lokality a poskytnutí vhodnej starostlivosti a potrebných zdrojov.